Сертифікація «Халяль»
Сертифікація «Халяль»
Сертифікат Халяль - це єдиний документ, що дає можливість експортувати продукти харчування в країни арабо-мусульманського світу.
У багатьох країнах суворо стежать за якістю Халяль, товари проходять сертифікацію і якщо виявляються порушення, то виробники обкладаються великими штрафами.
У СНД індустрія Халяль розвивається всього лише 10-15 років, тоді як в Америці та Європі це норма суспільного життя.
В Україні систему перевірок продукції здійснює «Центр досліджень і сертифікації Халяль «Альраід »у співпраці з Духовним управлінням мусульман України «Умма», в складі якого функціонує Комітет з фетв при ДУМУ «Умма». У нього входять імами з шаріатською освітою. З даного комітету формується комісія, яка виїжджає на виробництво для вивчення питання відповідності технології виробництва стандартам «Халяль».

Етапи отримання сертифікату
1
ПОДАЧА ЗАЯВКИ
2
ПЕРЕВІРКА ДОКУМЕНТІВ
3
ВИЇЗД ЕКСПЕРТНОЇ КОМІСІЇ НА ВИРОБНИЦТВО
4
ВИЗНАЧЕННЯ СХЕМИ СЕРТИФІКАЦІЇ
5
ЗАКЛЮЧЕННЯ ДОГОВОРУ
6
ВИДАЧА СЕРТИФІКАТУ
Для того, щоб м'ясо і птиця відповідали стандартам «халяль», повинні бути виконані певні умови. «Халяль» (дозволене) не повинно включати явно заборонених інгредієнтів («харам»).
До однозначно забороненим інгредієнтів відносяться:
- мертвечина;
- кров;
- свинина;
- тварина, забите ні з ім'ям Бога, забите в ім'я якогось божества або святого (ідолопоклонство);
- тварина, вбите шляхом удушення або іншим тваринам; померле в результаті високої напруги, удару або падіння;
- хижі тварини (вовк, лев, тигр і ін.) і хижі птахи (сокіл, яструб, орел і ін.);
- м'ясо собак, ослів і мулів;
Всі ці заборони стосуються не тільки основної сировини (м'яса і жиру), але поширюються і на допоміжну сировину і матеріали, такі як добавки, наповнювачі, спеції, натуральні ковбасні оболонки, желатинові загусники і інше.
Іноді виробництво зустрічає експертів «всім готовим» - виробник заздалегідь з'ясовує, які умови необхідні для відповідності стандарту «халяль» і вже потім звертається за сертифікацією. Бувають і протилежні випадки, коли впевненість виробника в своїй можливості претендувати на отримання сертифіката будується на розхожих стереотипах про мусульман і їх харчових нормах. Наприклад, деякі вважають, що сертифікація «халяль» - це просто мусульманське благословення: приїде імам, який це благословення дасть, і ніяких особливих умов виробництва не потрібно. Інші вважають, що виключивши такі інгредієнти як свинина і алкоголь, вони вже роблять «халяль» продукцію, і потрібно всього лише сертифікат. Хтось вважає за можливе додавати в «халяль» м'ясо неперевірені добавки, що також робить сертифікацію недійсною.
Робота комісії на виробництві
Експерти зі згаданого вище комітету виїжджають на виробництво і здійснюють оцінку наявних умов. Після цього вони видають висновок. Якщо воно позитивне - ніщо не заважає почати оформлення сертифіката з обговоренням умов моніторингу нами даного підприємства з представником виробника. Якщо воно негативне - експерти повідомляють про неможливість подальшої співпраці з даним виробником на поточних умовах.
За бажанням виробника вони складають рекомендації щодо приведення виробництва у відповідність зі стандартом «халяль» , і роблять повторний виїзд після завершення всіх робіт з виконання цих рекомендацій.
На жаль, неможливо вказати чіткі терміни, оскільки це залежить не тільки від нас, але і від виробника. У кожному конкретному випадку ми узгоджуємо свою роботу з режимом роботи виробника, розташуванням виробництва, можливості організувати виїзд наших експертів і можливості виробника їх прийняти. Крім того, дуже важливим фактором є фактична готовність підприємства випускати халяль продукцію на момент візиту експертів; якщо вона «нульова», так як реорганізація виробництва вимагає витрат часу, а переобладнання цеху - ще й коштів.
Природно, виробник зацікавлений забезпечити умови для якнайшвидшого проходження процедури.
Контроль за дотриманням стандарту «халяль»
Є кілька варіантів здійснення контролю за якістю продукції та її відповідністю стандарту «халяль».
Ми наполягаємо на постійну присутність наших експертів на м'ясокомбінатах і птахофабриках , адже саме в цих сферах промисловості надзвичайно важливо дотримання всіх умов і тонкощів забою.
Виробники, які пов'язані з безпосереднім здійсненням забою худоби і птиці, вважають за краще виїзні перевірки наших експертів, які природно проводяться без попереднього повідомлення. При відмові в допуску експертів (що володіють необхідним пакетом документів, в тому числі санітарними книжками) на виробництво сертифікат анулюється.
Деякі види продукції проходять багаторазову сертифікацію на всіх етапах виробництва. Наприклад, виробник м'яса проходить сертифікацію на відповідність своєї продукції стандарту «халяль». У них є договір поставок з виробником ковбаси, який теж проходить сертифікацію своєї продукції на відповідність стандарту «халяль», адже на стадії переробки м'яса в готову продукцію або напівфабрикат можливе попадання інгредієнтів, анулюють халяльної м'яса. Крім того, продукція, виготовлена з м'яса забитого за Шаріатом тваринного, якщо таке м'ясо внаслідок порушення умов або термінів зберігання зіпсувалося, халяльної не буде.
Таким чином, сертифікація відбувається на різних етапах виробництва, що безсумнівно є додатковою гарантією для споживача.
Крім цього, сертифікат має термін дії - 1 рік, по закінченню якого процедура сертифікації повторюється.
Комітет з фетв при ДУМУ «Умма» з Центром досліджень та сертифікації Халяль «Альраїд» приділяє особливу увагу контролю і видачі сертифікації підприємствам, піклуючись про безпеку продукції, що випускається ними продукції і відповідно її з усіма необхідним нормами і стандартами.